Komentář k http://jilm.blog.lupa.cz

Jilm ve svém blogu napsal:
„Nejprve co mi u Firefoxu chybí k dokonalému štěstí. Rychlost! Jeho buclatost a pomalost mě pravidelně vytáčí…Je dost možné, že za to může některé z mých rozšíření“

Asi těžko, rozšíření jen násobí zatížení. Firefox je sám o sobě dost rozežraný. Na následujícím screenshotu mám zatížení paměti na iBooku, kdy jsou puštěné mé tři prohlížeče jen na pozadí – tj. pověstná (podle Hulána neviditelná) šipečka. Čisté safari je až neskutečně skromné, více přirozeně žere opera (aktivní m2) a nejvíc (ale ne o moc) papá Firefox. Možná ani to není překvapující, snad jen normální. Tenhle objem paměti mi bere i na windowsích, ale v macovi startuje proti jinému systému mnohem rychleji (s pameti 512 MB (1.4 GHz PPC) startuje asi 6 sekund, což není nic moc, ale pořád mnohem lepší než minuta na 384 MB (650 MHz P3))
zatížení paměti
„Většina lidí přitom o existenci nějakých rozšíření nemá ani páru a ani si nic instalovat nehodlá. Čekají hotový produkt, ne stavebnici.“
Nezbývá než souhlasit.

„Opera je však naprosto nechutně přeplácaná a spoustu funkcí vůbec není směřována na obyčejného uživatele.“
nooo, ještě bych ocenila html editor 🙂
Kdo je obyčejný uživatel? Ten, který si stáhne základní instalačku a používá to jako prohlížeč? nebo ten, který sotva ví, jak zapnout počítač a stačí mu to, co mu někdo dá, přeci tomu vůbec nerozumí? nebo ten, který si myslí, že spolknul moudra světa, ale absolutně netuší, že je dobrý na windows používat antivir…
tak trochu v článku: Antivirus? Clamav
Já bych se osobně zařadila do skupiny obyčejný uživatel.
Za dob windows na mém desktopu jsem měla jen explorer, ale v jakémsi časopise jsem se dočetla o netscape 7 a opera 7. Vyzkoušela jsem a na mém disku zůstala opera. Ano, i Mozilla tam byla, ale jen na testy. Hlavním prohlížečem tehdy stále byl explorer. Po upgradu na operu 7.54 jsem si musela ji dost ponastavit, výchozí nastavení bylo trošku zmatené, ale když jsem nad tím trochu zvítězila, byla jsem spokojená. Eplorer se dostal do pozice Mozilly, na testy. To, že jde panel vypnout, jsem tehdy vůbec netušila a browsila s mrňavým oknem. Vyhovovalo mi to tak… Pak jsem náhodou se uklikla a panel zmizel, hurá. Po tomhle omylu jsem pořádně prolezla nastavení a změnila si grafickou reklamu na textovou… Když se opera změnila na freeware, tak mi začala reklama moc chybět. 😉 Operu jen jako prohlížeč jsem používala asi rok. Že obsahuje mail klienta, rss čtečku nebo irc klienta, to jsem vůbec netušila. Jak může někdo tvrdit, že Opera je přeplácaná, to nechápu. Když se funkce nevyužívá, ani o ní nevíte. Ve Firefoxu velmi rychle zjistíte, že vám něco chybí.
Poté, co jsem potkala svého miláčka, byla jsem seznámena s existencí rss čtečky a mail klienta a začala to využívat, velmi intenzivně. Od té doby se mi výrazně změnil způsob surfování… Nikam nechodím, jen čekám, až informace přijdou až za mnou a z nich si vyberu ty, které mě zajímají a přečtu si podrobnosti.
Změněný skin, přeházená, smazaná tlačítka, panely, to je pro někoho přirozenost, ale v mé opeře to nenajdete. Já jsem spokojená s tím, co mi v Opera ASA připravili.

„Zkoušel jsem si na ni zvyknou celý jeden týden a když jsem ani po tak dlouhé době nezjistil, jak znovu zapnout omylem vypnutá myší gesta“
a hledal pan Jilm vůbec v nastavení? Preferences>Advanced>Shortcuts (ještě tu nemám češtinu a s tou oficiální se fakt dělat nedá)
gesta

„a jestli v Opeře lze umístit záložky do podobně pohodlné lišty jako ve Firefoxu, vzdal jsem to.“
Zbabělé… stačí v nastavení záložky mít zaškrtnuté zobrazení v osobní liště a tuto mít zobrazenou (pravé myšítko na liště, případně menu Nastavení>Vzhled)
záložky

Závěrečný odstavec si dovolím nekomentovat. Pana Jilma, jehož článek mě ke komentáři vybudil, omlouvá neznalost.
Pokud ale by někdy chtěl dát opeře šanci (a ne ji jen hanit, jak je nepřehledná), mohu jen doporučit čistou instalaci a návštěvu http://operacesky.net

IE7: Druhý řádek = tabs
„Druhý řádek ovládání je stejně chaotický. Tlačítko pro přidání záložek.“
Geniální! Netřeba lézt do menu.

„Tlačítko pro zcela zbytečnou funkci zobrazení náhledů všech panelů.“
Jasně, to v opeře taky máme 🙂 Může se hodit, ale speciální čudl to být nemusí.

„Panely, které mají zavírání přímo sobě, což prý většina uživatelů upřednostňuje, ale mně se zdá zcela nesmyslné.“
Jo, já to taky tak mám, je to výchozí, proč tedy měnit, když je to dobrý…

„Navíc je není možné přetahovat z místa na místo, což teda zatím bez rozšíření neumí ani Firefox.“
Aspoň že Opera to umí… Další věc, kterou jsem „objevila“.
Já ostatně objevuju Ameriku 🙂
Gesta myší – Myší gesta, ale rozhodně ne pohybové příkazy 😀

BTW: hned první příspěvek v diskuzi mě ubezpečil v tom, že je to fakt trhlost, ale napsat si o tom sem můžu. Prvních pár příspěvků je celkem trefných, pak už se to standardně opakuje.

4 odpovědi na “Komentář k http://jilm.blog.lupa.cz”

  1. gesta myší, ne myší gesta, ta gesta se delají prostřednictvím myši…ne že je myška dělá 😀

  2. Mě se třeba náramně (mimo jiné) líbí i to, že když si zavřu omylem okno, tak ho přes ctrl+z zase okamžitě otevřu a to včetně historie, kterou to okno mělo. Takže když se s googlu dostanu na stránku XY, kterou pak omylem zavřu, tak se po jejím obnovení dostanu zpět na google. A to i po vypnutí celé Opery. Kde jsou ty doby, kdy jsem si musel v dobách Exploreru zapisovat, co že jsem chtěl na tom webu udělat. Teď si prostě nechám otevřený tab 😉

    Kde jsou ty doby, kdy mě rozčilovalo, že učitel na jednu stránku vystaví 20 přednášek a já je musím po jednom stahovat. Ne že bych na to v té době nepoužíval jiný program, ale dnes to mohu řešit přímo v Opeře.

    Opera má prostě a jednoduše spoustu fantastických funkcí, bez kterých bych se neobešel. Chudáci Ti, co na to kvůli tomu, že si už zvykli na něco jiného, nepřijdou. Ale zvyk je hold zvyk.

Komentáře jsou uzavřeny.