Dovolená v Paříži – související poznámky (říjen 2011)

Dnes (kdy to bylo?), když jsem šla za „popelníkem“ (kuřák chvíli po odložení cigarety) jsem si opět připomněla malinký rozdíl mezi Francií a naší zemičkou.

Ve Francii se nesmí kouřit v uzavřených prostorech. Restaurace tohle mají skvěle řešené propracovanýma zahrádkama, kdy dle potřeby zapínají teplomety umístěné pod plachtou. Takže nikdy není problém sehnat volné místo v restauraci (uvnitř). 😉 Nikomu ale také nemůže vadit pobyt venku. Francouzští kuřáci prostě nesmrdí. Pokud nějaký kuřák páchne, tak jen proto, že je to cizinec a kouří kdejakou „slámu“.

Konvenčním způsobem (českým) tam z pohledu jídla nejde skoro uvažovat. Všude, opravdu všude!, dělají palačinky (matlají je vetšinou nutellou).

Některé McDonaldy (levné restaurace) nabízejí čokoládu Banania. U nás bychom tomu říkali kakao. Z názvu Banania se ale nedalo odhadnout, že je to kakao. 🙂 je to fakt moc dobré, ve složení jsou banánové vločky. Více info na wiki. (Škoda, že to nejde u nás sehnat.) Restaurace Quick (nebo tak nějak) téměř vždy poblíž. 😉

Všude je hafo mrňavých obchodů, tohle už u nás nenajdeme. Potraviny jsme chodili kupovat do Prix (krásné logo jablíčka! – Apple jim to ještě nezakázal?) Spousta typů potravin chybí, vína je všude hodně (co se piva týče, tak snad jen Heineken), sýrů je hodně. Jinak ale mléčné výrobky téměř nemají. Jogurty ne, mléčné deserty stejné dovozové jako u nás. Samozřejmostí jsou ty mrňavé lahvičky na imunitu 😀 Nabídka pečiva v obchodech je minimální – jistotou jsou máslové minibagetky, ty mě „zachraňovaly” už ve Slovinsku. Pro pečivo se musí do pekárny! Křupavé bagety, luxusní croissanty. Naprosto luxusní džusy! Za dvě eura fakt mňamóza!

Potravinové obchůdky se dělí do dvou kategorií. Začíná to na euru (kvalitativně podobné nám), ale byli jsme tam jen jednou, hůř se tam nakupuje. Druhou kategorií jsou obchody 2 eura. Krom vína většina druhů zboží začíná na 2€. Nicméně, absolutně žádný problém s výběrem. Na co se sáhne, to je kvalitní. Žádné prohrabování ovoce a hledání pěkného kousku. Hodně bio věcí za nebio ceny. A voní to tam! Neplánovaně jsem si koupila luxusní hrušky jen kvůli vůni.

Hromadná doprava. Zapomeňte na rozdíl mezi metrem a vlakem, někdy to jede nahoře, v centru oboje v podzemí. Zapomeňte na jednoduchý systém jako je u nás. Zličín-Černý Most, to je moc jednoduché. Normální je, když linka může mít 2-3 varianty začátku i konce. Nebojte, oba vlaky do Versailles vás dovezou do cíle. Doporučuji okružní variantu jedoucí po povrchu, uvidíte okolí a nepojedete pod zem. 😉 jen cesta trvá hodinu. Jízdenku si „cvakáte“ při vstupu i výstupu z přepravního prostoru. Máte-li Paris visité zóny 1-3 (několikadenní jízdenky) a potřebujete mimo zakoupené pásmo, je nutné si koupit jízdné pro zóny 1-5 a nekoumat jako já-proč bych platil, když mám 1-3 už zaplacené. Na jízdné jsou super jejich žluté automaty, berou i karty.

Turistické info bylo jediné místo, kde psali, platit jen kartou. 🙂

Vybavte se hotovostí, na dost místech lze platit kartou od určité částky, navíc dost často terminály nefungují.