Standardy a standarty

Už je to úplně všude. Celkem se divím, že ve veřejnoprávní televizi připravují titulky lidé, kteří neumí česky. 🙁 Následující obrázek byl zachycen na ČT1 v pořadu Taxík.

ČT1 pořad Taxík

Co je lepší? Upozornit na chybu (a nechat si pak vynadat, že tak to píše 99 % lidí) nebo tu chybu opravit (a opravené místo třeba dát tučně)?

Lidi, uvědomte si, že standartní je pravopisná chyba a v žádném případě to tak nemůže být. Pokud si ale pletete významy slov (jo, to je taky nemoc), tak si zkuste zapamatovat, že existuje standarta a standard (wiki).

12 odpovědí na “Standardy a standarty”

  1. Těch slov je víc. Například „ližiny“ na autě. Kolik lidí napíše Y po L a ještě se hádají, že lyže je také tvrdé… 🙂

  2. Joo, tak tady bych asi zaváhala, ale google jasně vyzradil, z jakého základu slovo ližiny pochází.

    Když nevím, co to je, z jakého slova je odvozeno, tak se to špatně odhaduje. Což je asi i případ standarty. 😉

  3. Tak v tomhle naštěstí chybku nedělám, ale jinak snad ve všem :-). Tě k článku dovedlo M-IM forum ne? Tam se vlajkuje (dalo mi to, než jsem pochopil, co tím autorka myslela) pořád…

  4. Trtkal: ale už to chápeš, jsi chytrý kluk. 😉

    K napsání mě nakopla až ta chyba v televizi. Neuvěřitelné, bohužel skutečné!

  5. Co se týče mých pravopisných chyb pomlčím, dělám jich mraky.
    Ale co mě dokáže dopálit je, když někdo řekne „bysme“ místo „bychom“. Kvůli tomuhle výrazu už jsem se s několika lidmi pohádal, jestli to je blbost nebo pouze nespisovnost.

  6. [5] tak se s nima nehádej, díky jazykovému úzu se začíná tolerovat (povolovat) i bysme, brzo to bude i v pravidlech, uvidíš :).

  7. Já bych teda taky napsal standartní, protože to vypadá líp a navíc bych vživotě nevyslovil standardní. Na to jak prznit češtinu je hodně způsobů, tenhle mi přijde takový nevinný.

  8. V životě jistě bys taky nikdy nevyslovil svatba s T (ale napíšeš to).

  9. Máš pravdu. Můj názor na toto slovo je prostě takový, napsal bych standartní a ne standardní, už jsem to psal, je to prznění češtiny, ale v tomhle případě je to nevinné. Narozdíl od různých w (místo v) či 3 (místo e) apod. U slov to samé, takových zprzněných slov se dá najít. Pokud není chyba v i/y či jiná písmeka, tak to ani moc neřešim, jak co, ale o slově standardní vím jak se píše, přesto bych napsal standartní.

  10. Slovník spisovné češtiny říká: menší vystužený vyztužený prapor: standarta prezidenta republiky. (+ odkaz v článku na wikipedii)

Komentáře jsou uzavřeny.