Jabber ;-)

Proč je Jabber lepší, než ICQ. Inspirováno blogpostem na Abclinuxu. Zápisek zde v této úpravě vychází se svolením autora. Jedná se o zkrácenou verzi upravené verze od m4r3ka. 😉

Konečně jsem si to sem odložila.

Je používání ICQ společenská povinnost?

Nebýt na ICQ podle mě není nic společensky neúnosného a kdokoli mě může kontaktovat pomocí elektronické pošty nebo jakékoli služby která podporuje XMPP (Jabber).

Důvody, proč ICQ opustit

AOL zakazuje použití alternativních klientů, a protože na většinu operačních systémů oficiální klient není, používáním ICQ tyto podmínky porušuju.

http://www.icq.com/legal/end-user-license.html
You agree not to (1) create or use any software other than the Software provided by ICQ or by America Online, Inc., or any affiliate thereof, to enter your ICQ number and password or to access the ICQ Services, without the express written authorization of ICQ; (2) extract information from the ICQ Services, reverse engineer, decompile, disassemble, alter, duplicate, make copies, create derivative works from, distribute or provide others with the Software, the ICQ communications protocol or any information available on, derived or extracted from the ICQ Services, or any part thereof;

Kdokoli může zjistit můj ICQ status, aneb autorizace nefungují

V alternativních apliacích si často můžete zvolit možnost ignorovat autorizace. Je to způsobeno chybným navržením protokolu, který nechrání soukromí vlastních uživatelů. Stejný problém nastává, když jste invisible.

ICQ nepodporuje XMPP (mezinárodní IETF standard pro Instant Messaging)

Pokud by podporoval, tenhle článek bych nemusel psát. AOL bohužel zneužívá své uživatele a síťový efekt. Způsobuje tím, že uživatelé nemůžou bez ztráty kontaktů změnit poskytovatele komunikačních služeb.

AOL neumožňuje doručování zpráv jiným službám, které XMPP podporují. Představte si podobnou situaci u e-mailu. Pořídíte si účet na jednom serveru, kamarád na jiném a řeknou by vám, že můžete maily posílat jen lidem na stejné službě, není to postavené na hlavu?

www.xmpp.org

Summary: The Extensible Messaging and Presence Protocol (XMPP) is an open XML technology for real-time communication, which powers a wide range of applications including instant messaging, presence, media negotiation, whiteboarding, collaboration, lightweight middleware, content syndication, and generalized XML routing.

Z jakých komunikačních služeb mi můžete napsat

Informace o Jabberu v češtině

10 odpovědí na “Jabber ;-)”

  1. Hmm, pekny…
    Ale premluv kolem 100 lidi z meho kontaktlistu at nepouzivaji ICQ… Totez plati o MSN. Vysledek je ze musim pouzivat 3 ruzne protokoly: MSN, ICQ a Jabber.

    Ze vseho nejlepsi vec je podle me stejne openWengo, ktery je takovy otevreny MSN (umi volat, posilat textovy zpravy, a dneska mozna uz videohovory, uz to moc nesleduju).

    Nastesti MSN, ICQ a Jabber je unosna kombinace, da se na to pouzit jeden klient. Ale takovy Skype, ktery si nakej debil poridi kvuli volani a videohovoru (ktery stejne nepouziva) je daleko vetsi tragedie. Neexistuje alternativni klient, a pro jiny OS nez windows je klient docela tragicky. Nenavidim skype, a uz ho davno nepouzivam. Uzivatele kteri ho odmitaji opustit radeji ignoruju…

    Chjo, ty dnesni lidi 🙂 Jeste ze je tu par slusnych ITaku, kteri umej pouzivat rozumne protokoly 🙂

  2. N3o21: já nikoho nepřemlouvám a ani jsem to nedělala. Prostě jsem to přestala používat… a ukázalo se, že mám v kontaktech samé „zbytečné“ lidi. Kdo se mnou mluvit chtěl, tak se ukázalo, že většinou má i jabber. Dva lidi, které jsem chtěla já a oni jabber nemají, jsem si přidala do AIMu (který používám na občasný hromadný chat) – viz první odpadový kontakt. 😉

  3. tak Skype překládáme pro MAC a na Linux už je taky!!

  4. hm, ale zatimco pro Windows je uz verze 2.0, tak pro Mac je verze 1.0.2, ktera se ale asi verzi 2.0 pro win vyrovna,
    Ale na linuxu je to hotova tragedie, uz pres rok je dostupna 1.4 beta, ktera ma neustale problemy se zvukem, a je na urevne verze 1.2 pro windows.

    Kdyby aspon byli jini klienti.

    Jabber je asi nejlepsi reseni IM. Da se proozovat kdekoli, diky tomu ze je otevreny, a existuje spousta klientu.

  5. Gizmu chybí jen video. Na textovou komunikaci používá jabber, na hlas používá SIP, jinak umí taky komunikaci s AOL a MSN. Takže pro člověka, který hledá jednu aplikaci (a co nejotevřenější) je to dle mého ideální.

    Na stránkách si píšou: (lepší než překlad ;-))
    free call’s to any Gizmo Project, Yahoo! Messenger, Google Talk, or Windows Live user
    Chat with AIM and MSN buddies

  6. Skype pro Mac je verze 2.6 a v cestine na Ceskymac… 🙂

  7. Omlouvam se….:) Jen me nadzvednou „pravdy“, ktere pravda nejsou 🙂 🙂
    Uz jenom veta: „Uzivatele kteri ho odmitaji opustit radeji ignoruju…“ svedci o urcite povaze. Ja pouzivam (z nutnosti) snad vsechny mozne klienty pro komunikaci a nikdy by me nenapadlo nekoho „nutit“ do neceho jineho. To si radeji zaridim klienta ja a po case ho klidne zrusim.
    Jeste jednou se omlouvam a plne respektuji prani majitelky tohoto blogu.
    Howgh 🙂

Komentáře jsou uzavřeny.